SIFOS - malé bombičky
Nosným výrobním programem společnosti SIFOS je produkce sifonových a šlehačkových bombiček pro výrobu sifonu a šlehačky v lahvích. Pro bombičky existuje i několik dalších oblastí, kde naleznou uplatnění (střelba, letecké modelářství).V nabídce bombiček jsou i některé speciální typy, které se používají v potravinářském průmyslu (tlačení piva a limonád, tvorba ochranné atmosféry), akvaristice, jako autopříslušenství aj.
SIFONOVÉ BOMBIČKY
Pod pojmem sifonové bombičky rozumíme ocelové bombičky s náplní cca 8 gramů potravinářského CO2 - oxidu uhličitého v kapalném stavu. Bombičky jsou opakovaně plnitelné, jejich distribuce proto probíhá výměnným způsobem - zákazník za své prázdné bombičky-obaly dostává bombičky plné a platí pouze plyn. Výhodou opakovaného plnění je výrazně nižší cena v porovnání s bombičkami jednorázovými, neboť při dnešních cenách surovin tvoří cena za tělo bombičky výraznou část ceny celkové.
Sifonové bombičky se primárně používají na výrobu perlivé sodové vody v sifonové láhvi. Tvar těla bombičky je již několik desetiletí neměnný a díky tomu lze použít bombičky jak v nových sifonových lahvích, které máme k dispozici pro prodej, tak i v lahvích starých, vyráběných v ČR i v zahraničí.
Výhodou sifonu vyrobeného v sifonové lahvi je vždy čerstvá perlivá sodovka, která je podle potřeby připravená z čerstvé vody. Nejlepší kvality sodovky se dosáhne přípravou předem, kdy se nechá láhev několik minut odstát v lednici. Dojde k dokonalému prosycení vody oxidem uhličitým a sodovka získá ten správný říz.
ŠLEHAČKOVÉ BOMBIČKY
Šlehačkové bombičky vypadají na první pohled stejně jako bombičky sifonové. Bombička je naplněna kapalným potravinářským oxidem dusným - N2O. Tento plyn se používá jako šlehací a hnací médium pro výrobu šlehačky ve šlehačkových lahvích. Surovinou je tekutá smetana ke šlehání, která je k dostání v každém obchodě s potravinami.
Hustotou, chutí a vzhledem může takto vyrobené šlehačce konkurovat snad pouze šlehačka ručně našlehaná, jejíž příprava je však neskonale složitější. Zdaleka jí nemůžeme srovnávat se sprejovými "šlehačkami". Kdo jednou vyzkoušel rozdíl, těžko by se ke sprejové šlehačce vracel. Vlastní příprava umožňuje, na rozdíl od sprejů, připravit si šlehačku podle chuti - neslazenou, slazenou, vídeňskou (přídáním pravého kakaa), ovocnou (přidáním a důkladným rozmícháním instantního prášku) apod. Fantazii se meze nekladou.
Stejně jako u sifonu i u šlehačky platí, že její kvalitě prospěje odstátí v lednici. Navíc v lahvi vyrobená šlehačka je uzavřená v ochranné atmosféře oxidu dusného a není třeba ji okamžitě spotřebovat. V lednici vydrží několik dní, aniž by došlo k jakékoliv újmě na kvalitě či chuti.